Knieprothese bij Medisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam (2024)

Kniepijn is een veelvoorkomend probleem, waarbij u in het dagelijks leven ernstig belemmerd kan worden. Veel knieklachten worden veroorzaakt door degeneratieve aandoeningen zoals artrose, wat leidt tot aanzienlijke slijtage en beschadiging van het kniegewricht. Wanneer behandelingen zoals fysiotherapie, medicatie en injecties geen verlichting bieden, dan kan een knieprothese de oplossing zijn. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen bent u hiervoor aan het juiste adres.

Korte wachttijden. Wij vinden het belangrijk dat u niet te lang met pijn loopt, dus u wordt bij ons snel geholpen;
U treft steeds dezelfde arts. Hij of zij maakt voor u een persoonlijk behandelplan op maat;
Wij zijn dochteronderneming van OLVG. Onze artsen werken nauw samen met de artsen in OLVG. Zo kunnen wij u zorg op het hoogste niveau bieden.

Wat is een knieprothese?

Een knieprothese, ook wel kunstknie genoemd, vervangt het gewricht in de knie. Een knieprothese bestaat meestal uit 3 delen: 2 delen van metaal en 1 deel van hard plastic. Bij het plaatsen van de knieprothese zet de orthopedisch chirurg de metalen delen vast in uw bovenbeen en onderbeen. Het plastic deel komt ertussenin. De knieprothese vervangt het gewricht en zorgt ervoor dat u uw knie weer zonder pijn kunt buigen en strekken.

Een kunstknie werkt 15 tot 20 jaar goed. Als de kunstknie versleten raakt, is vaak een nieuwe operatie nodig. De prothese wordt van vervangen door een nieuwe prothese.

Soorten knieprotheses

We maken onderscheid tussen 2 soorten knieprotheses: de hele knieprothese en de halve knieprothese. De orthopeed zal beoordelen wat er nodig is om u van uw pijnklachten af te helpen. De meeste mensen krijgen een hele knieprothese.

Wanneer wordt een knieprothese geplaatst?

Knieprothese bij Medisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam (1)

Wanneer u met pijnklachten wordt doorverwezen naar onze afdeling orthopedie, zal de orthopeed u onderzoeken en in overleg met u bepalen of een knieprothese uitkomst kan bieden. Een knieprothese kan in de volgende gevallen de oplossing zijn:

Bij artrose of reumatoïde artritis. Deze aandoeningen leiden tot aanzienlijke slijtage en beschadiging van het kraakbeen in de knie, wat resulteert in pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit.

Bij ernstige pijn en functiebeperking. Wanneer u chronische en ernstige kniepijn ervaart die niet verlicht wordt door fysiotherapie, medicatie, het gebruiken van een wandelstok of gewichtsverlies. De pijn en bewegingsbeperking zijn zo ernstig dat ze u belemmeren bij uw dagelijkse activiteiten zoals (trap)lopen, zitten en opstaan.

• Bij misvorming van de knie. Door artrose of andere aandoeningen kan de knie ernstig misvormd raken, wat kan leiden tot instabiliteit en functionele beperkingen van de knie.

Een knieprothese biedt uitkomst wanneer overige behandelingen onvoldoende verlichting van de symptomen bieden. Onze orthopedisch chirurgen zijn gespecialiseerd in het plaatsen van knieprotheses en helpen u graag van uw pijnklachten af.

De operatie

U beslist uiteindelijk samen met de orthopeed of het plaatsen van een knieprothese in uw situatie nodig en wenselijk is. Wanneer u samen besluit om te kiezen voor een knieprothese, dan zal de orthopeed u alles vertellen over de operatie. In het kort is dit wat u kunt verwachten:

  • De operatie duurt ongeveer 2 uur.
  • U wordt geopereerd door de orthopeed die u ook bij uw voorgaande afspraken heeft gezien.
  • Tijdens de operatie maakt de arts meestal een snee aan de voorkant van de knie. Deze wond wordt uiteindelijk een litteken.
  • Bij een hele knieprothese is het litteken ongeveer 15 centimeter lang. Bij een halve knieprothese is het litteken ongeveer 10 centimeter lang.
  • Tijdens de operatie haalt de orthopeed uw kniegewricht weg en vervangt deze door de knieprothese.
  • De arts sluit de wond. De wond wordt vervolgens afgedekt met een speciale pleister of drukverband.

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Na ongeveer 1 tot 2 uur gaat u terug naar de verpleegafdeling. Na 4 tot 6 uur zet u de eerste stappen, de fysiotherapeut helpt u hierbij. Hij of zij leert u de elleboogkrukken te gebruiken.

U blijft 1 nacht overnachten bij ons. Op de dag na de operatie maken we een röntgenfoto. U mag op deze dag weer naar huis.

Door de hulp van de fysiotherapeut kunt u bij het vertrek uit het ziekenhuis weer zelfstandig lopen (met krukken of een rollator), zelfstandig in en uit bed stappen, zelfstandig gaan zitten en weer opstaan, zelfstandig het toilet bezoeken en uzelf wassen, douchen en aankleden.

Hoelang duurt het herstel na een knieprothese operatie?

De eerste 3 maanden dient u voorzichtig om te gaan met de kunstknie. Voor het volledige herstel van de knie staat 1 jaar, maar u zult merken dat u het grootste gedeelte van het herstel doormaakt in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de operatie.

Knieprothese bij Medisch Centrum Jan van Goyen

Woont u in Amsterdam of omgeving? Dan is Medisch Centrum Jan van Goyen mogelijk de aangewezen plek voor u. Ons team van orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten is gespecialiseerd in het plaatsen van knieprotheses en zij streven er altijd naar om u op korte termijn van uw pijnklachten af te helpen.

✓ Korte wachttijden

Gemiddeld kunt u binnen 1 week bij ons terecht voor uw eerste consult. Wij vinden het belangrijk dat u niet onnodig lang met klachten loopt. Wij doen daarom ons best om uw eerste consult zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Doorgaans kunt u ook voor de operatie al op korte termijn bij ons terecht.

✓ Nauwe samenwerking met OLVG

Onze artsen werken nauw samen met de artsen van OLVG, omdat wij dochteronderneming van OLVG zijn. Door deze samenwerking kunnen wij u altijd de juiste zorg op de juiste plek bieden.

✓ U treft steeds dezelfde arts

Wij streven ernaar om iedere afspraak bij dezelfde arts te laten plaatsvinden. Hij of zij maakt een persoonlijk behandelplan op maat voor u. Tijdens de operatie wordt u geopereerd door de arts die u bij het consult en het onderzoek ook zag.

✓ Vergoed door uw zorgverzekeraar

Medisch Centrum Jan van Goyen werkt samen met OLVG en heeft met vrijwel alle zorgverzekeraars afspraken. De meeste behandelingen die wij uitvoeren, worden door uw zorgverzekeraar vergoed. Toch adviseren we u van tevoren bij uw verzekeringsmaatschappij te informeren of een behandeling wordt vergoed. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heeft u altijd een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

Voor het plaatsen van een knieprothese bent u bij ons in goede, veilige handen.

Knieprothese bij Medisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam (2)

Neem contact op

Heeft u vermoedelijk een kunstknie nodig of heeft u vragen over deze operatie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 020 305 5817 of vul het contactformulier in. Heeft u al een verwijzing vanuit uw huisarts? Dan kunt u op korte termijn bij ons geholpen worden.

Boek een afspraak

Wanneer uw huisarts u doorverwijst naar ons medisch centrum, dan nemen wij contact met u op voor het plannen van een consult. Tevens kunt u zelf uw afspraak inplannen via dit formulier. Houd hiervoor uw Zorgdomein (ZD) nummer bij de hand. Deze vindt u op de brief of de bevestiging die u van Zorgdomein heeft ontvangen.

Bent u doorverwezen voor een consult?
Plan zelf online uw afspraak

Knieprothese bij Medisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6594

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.